Marjolein Vermeeren flöjtist i GSO

tisdag 11 oktober 2022 12:15-13:15, Hotell Heden, Sten Sturegatan 1, 41139 Göteborg, Sweden
Webbplats: http://www.hotellheden.se
Talare:

Marjolein Vermeeren, GSO

Gästvärdar: Liu Yani och Göran Lindsten

Veckobrevskrivare: Stellan Svensson

En nederländsk flöjtist i Göteborg

Marjolein Vermeeren - från blåsorkestertraditionen i Nederländerna till Göteborgs Symfoniker. Marjolein kommer också att spela lite musik.

Läs hela veckobrevet här >>

Marjolein Vermeeren - En nederländsk flöjtist i Göteborg

MARJOLEIN VERMEERENS FÖREDRAG

En flöjtist i Göteborgssymfonikerna

Alla flöjter är handgjorda

Den tyske flöjtisten Böhm gjorde banbrytande insatser när det gäller klaffsystem

Marjolein som kommer från Nederländerna och är sedan 5 år flöjtist hos Göteborgssymfonikerna. Hon växte upp med blåsmusik, som är mycket större i Nederländerna än i Sverige. I Norge är också blåsmusik stort.

Traditionen går tillbaka 200 år då man arbetade i gruvorna och man såg blåsandet som mycket bra för lungorna. Även militärmusiken har haft sin betydelse för att blåsmusiken blivit så populär i Nederländerna.

Man spelar i kyrkan vid jul och påsk liksom på nationaldagen. Dessutom är det ett vanligt inslag vid idrottssegrar, något alla göteborgare erfor som följde de stora framgångarna som skridskoåkarna från Nederländerna firade på Ullevi på 60-talet.

Efter musikskolan i Tilburg studerade hon 2 år på London Royal Academy of Music, välkänd sedan mer än 200 år. Därefter bar det hem till Nederländerna, men det var svårt att få jobb. Hon gjorde 12–15 provspelningar genom Europa på en liten arbetsmarknad, ofta tillsattes bara ett 10-tal jobb i respektive land.

Provspelningarna var tuffa och stressiga, man fick 2 minuter på sig, bakom en skärm för att vara anonym. I Göteborg testades 165 flöjtister och där fick hon tillsvidareanställning (fast anställning) i december 2018 efter diverse provveckor och provår. Hon upplever jobbet som det bästa jobb som finns.

Marjolein visade ett antal flöjter som hon också spelade på (flöjt är ett av de äldsta instrumenten, där man i Kina funnit en flöjt från 800 f. Kr.). Bland annat barockflöjt som är ett 400 år gammalt instrument. Vidare renässansflöjt som är svår att spela rent med. Det finns olika längder på tillsatser och olika grepp som ger halvtoner.

Mozart skrev en del för flöjt, även om han inte var så intresserad, och vi fick höra ett smakprov.

England och Tyskland tävlade om att standardisera instrumentet som hade olika system och klaffar i olika länder. På 1830–40-talet kom metallinstrument och den tyske flöjtisten Böhm gjorde banbrytande insatser när det gäller klaffsystem.

Avslutningsvis fick vi lyssna till en piccoloflöjt med dess höga toner.

Alla flöjter är handgjorda, guld eller silver i instrumentet gör att de kostar en slant. En guldflöjt kan betinga ett pris av 500 tkr. De främsta tillverkarna finns i Tyskland och Asien.

Göteborgssymfonikerna har 3 flöjtister och en vakans. Marjolein spelar alla flöjter förutom soloflöjt.


Registrering

Tidsfristen för registrering har passerat