TANDHÄLSOPROJEKT I KÅKSTÄDER, KAPSTADEN

lördag 20 april 2024

Bernt Lundgren

1. Målgrupp och projektets lokalisering:

Målgrupp är barn i kåkstäderna Nomzamo och Broadlands utanför Kapstaden i Sydafrika.

a) Sökande: RC Kromboom, Kapstaden
(för Phambili Community Development resp. Masincedane Community Service)

b) Ansöker om: 550 000 kr (motsv.)
c) För insatser i: Två tandhälsoprojekt i kåkstäder utanför Kapstaden i Sydafrika d) Under tidsperioden: Jan 2015 – Dec 2017

e) Projektet och dess målsättning:
Etablering och drift av en tandklinik i kåkstaden Nomzamo. Drift av tandklinik i kåkstaden Broadlands inklusive möjliggörande av kurativ tandvård av lokala volontärtandläkare.

2. Bakgrund

2.1 Stort behov av tandvård hos barn
I utkanten av Kapstaden ligger ett antal kåkstäder som kom till under apartheidtiden, då som stora, illegala skjulområden. Efter att apartheidsystemet upphörde finns dock kåkstäderna kvar med en kraftigt utbredd fattigdom. Arbetslösheten i kåkstäderna ligger kring 50% - och många av dem som har jobb har yrken där lönen är ca 10 kr i timmen. Konsekvenserna i kåkstäderna av arbetslöshet och fattigdom drabbar framförallt barnen som blir undernärda och sjuka.

Många barn lider av kronisk undernäring - förutom brist på mat också många gånger orsakat av svårigheter att äta ordentligt utan tänder eller med svår tandvärk. Tillgång på professionell tandvård i kåkstäderna är praktiskt taget obefintlig.

Många såväl mödrar som barn är okunniga om vad man ska göra för att undvika eller minska karies. Sålunda lider många barn (ca 90%) och vuxna av grav karies och/eller tandvärk. Det finns därför ett stort behov av utbildning i grundläggande tandhälsa och av preventiva åtgärder. Sötsaker är tyvärr lättillgängliga till låga priser och på grund av detta har många, trots stor fattigdom, råd att köpa sötsaker.



2.2 Rotary
Medelst ett Matching Grant-projekt under tiden 2007 – 2010 bekostade Rotaryklubbarna Göteborg-Örgryte och Göteborg-City samt RC Kromboom i Kapstaden anskaffning i Sverige av begagnad tandläkarutrustning samt transport och installation av densamma i en befintlig läkarklinik (Philani Nutrition Center (www.philani.org.za); i fortsättningen ”Philani”) i kåkstaden Khayelitsha utanför Kapstaden. För att ge plats för en tandklinik vid läkarkliniken bekostade Göteborg-Örgryte klubben dessutom en om- och tillbyggnad av Philanis huvudbyggnad. På detta sätt tillkom en fullt utrustad (tvårums-) tandklinik i kåkstaden och tandkliniken invigdes/välsignades av ärkebiskop emeritus Desmond Tutu den 13 december 2007. Denna tandklinik är nu en av tre tandkliniker i kåkstaden Khayelitsha med sina drygt 500.000 invånare.

Matching Grant-projektet bekostade också tandklinikens behov av förbrukningsmaterial, förnödenheter och underhåll under projekttiden emedan lön för den anställde Xhosa-talande tandhygienisten bekostades under ca ett år av RC Kromboom. En tandläkare och en tandsköterska anställdes efterhand på tandkliniken och dessa arbetar med kurativ barntandvård, dvs. lagningar och extraktioner.

Tandkliniken i Khayelitsha är en satellitklinik till tandläkarfakulten vid University of the Western Cape (”UWC”) vilket innebär att fakulteten har ett övergripande odontologiskt ansvar. Barn med mycket omfattande tandvårdsbehov remitteras till UWC.

Enligt en tidigare överenskommelse är Hälsodepartementet i västra Kapprovinsen sedan oktober 2014 på gång att ta över driften Philanis tandklinik.

2.3 Ncuma
Insamlingsstiftelsen Ncuma Tandhälsa (”Ncuma”) bildades i Göteborg 2007 med ändamål att främja åtgärder för spridande av grundläggande tandhälsoinformation och för förebyggande och behandling av akut och nödvändig tandvård till barn, mödrar och andra vårdnadshavare i kåkstäder i Sydafrika. Ncuma betyder ”smile” på Xhosa-språket och Ncuma har ett 90-konto och drivs av en styrelse med sex personer (www.ncuma.se).

Från maj 2009 ansvarade Ncuma för personalens löner vid Philaniklinken efter Kromboom- klubbens insats och för förnödenheter, barnpatienttransporter m.m. efter att Matching Grant- projektet avslutades 2010 (medel från Rotarys Matching Grant-projekt fick inte användas för löner).

2.4 Phambili
Hos organisationen Phambili Community Development (www.phambilicommunity.com) i kåkstaden Broadlands etablerade Ncuma under 2012 en tandklinik för att driva ett tandhälso- projekt varvid en tandhygienist anställdes på halvtid. Sex lokala Rotaryklubbar bekostade tandhygienistens halva lön under första året och Ncuma den andra hälften. Sedan 2013 drivs Phambilikliniken helt av Ncuma.

Tandhälsoprojektet vid Phambili, som i stort liknar det som drivs vid Philani, satsar på spridning av grundläggande tandhälsoinformation till företrädesvis barn vid förskolor i kåkstaden Broadlands innebärande att mödrar och barn lärs grunderna för tandborstning och tandhälsa av den anställde tandhygienisten. Barn med akut och nödvändigt behov av tandvård får komma till tandkliniken.

2.5 Folktandvården Västra Götaland och Sahlgrenska Akademin
Folktandvården inom Västra GötalandsRegionen (VGR) har sedan 2008 varje år låtit två tandläkare under ca en månad arbeta vid Philanikliniken varvid Folktandvården täcker kostnader halva lönen, resa och bostad. Även andra, privata tandläkare har arbetat volontärt vid kliniken.

Vidare har sedan 2007 sammanlagt 18 svenska tandläkarstudenter och 20 tandhygienist- studenter från Odontologen vid Sahlgrenska Akademin gjort delar av sina examensarbeten vid både Philani- och Phambiliklinikerna.

2.6 Samlat resultat åren 2008 - 2014
Sedan 2008 har sammanlagt ca 12 000 barn i drygt 120 förskolor i kåkstäderna Khayelitsha och Broadlands erhållit utbildning i grundläggande tandhälsa och förebyggande tandvård (puts, polering och fluorbehandling). Vid Philani- och Phambiliklinikerna har ca 6 000 barn erhållit fissurförseglingar (tuggytan på de permanenta kindtänderna förses med en plasthinna för att förhindra kariesangrepp) och ca 10 000 barn givits akut och nödvändig tandvård (och ca 250 mödrar/vårdnadshavare).

3. Nytt tandhälsoprojekt Nomzamo och utvidgning av tandhälsoprojektet Phambili

3.1 Nomzamo
Tillsammans med organisationen Masincedane Community Service (www.mascs.org.za) kommer Ncuma under 2015 etablera ett tandhälsoprojekt inklusive en (tvårums)tandklinik i lokaler i Nomzamo Business Center i Nomzamo. Nomzamo är en kåkstad utanför Kapstaden som växer snabbast av alla dess kåkstäder och hade 2014 ca 170 000 invånare – utan en enda tandklinik.

Inledningsvis kommer en tandhygienist anställas på halvtid som ska utbilda barn och mammor/vårdnadshavare i grundläggande tandhälsa vid förskolor i Nomzamo. Tandhygie- nisten ska även arbeta på tandkliniken med förebyggande tandvård, dvs. putsa tänder, ge fluorbehandlingar och fissurförseglingar. De barn tandhygienisten påträffar i förskolorna med akuta eller mer omfattande behov av tandvård tas till tandkliniken för behandling eller remitteras till närmaste publika tandklinik.

Så snart som möjligt kommer Masincedane också att ansöka om att få tillstånd till en utvidgning av tandhälsoprojektet till att också innefatta volontärtandläkare liknande det vid Phambili (se punkt 3.2).

3.2 Phambili
Hälsodepartementet i västra Kapprovinsen har nyligen givit tillstånd för Phambili att låta lokala, privata tandläkare arbeta volontärt med kurativ tandvård vid tandkliniken. Via Rotaryklubbar i Kapstaden har hittills 5 tandläkare anmält intresse för att arbeta ca två eftermiddagar per månad vardera vid Phambilikliniken.

4. Budget och finansiering

4.1 Projektkostnad över 3 år (SEK):
550 000 (250 000 första året och 150 000 vardera påföljande år)

Kostnadsfördelning:
- löner till lokalt anställd personal: 250 000
- förbrukningsmaterial och förnödenheter: 50 000
- köp och installation av begagnad tandläkarutrustning (inkl. transport till Sydafrika): 150 000 - klinikkontorsutrustning (laptop, möbler, skåp m.m.): 20 000
- utbildningsmaterial: 15 000
- underhåll av dentalutrustningar: 20 000
- försäkringar: 10 000
- personalrekryteringar (annonser m.m.): 20 000
- telefon, bredband: 15 000

4.2 Möjlig finansiering (SEK):

-  Stiftelsen Ncuma Tandhälsa: 225 000

-  Lokala Rotaryklubbar i Kapstaden (inkl. RC Kromboom): 75 000

-  Internationella Rotaryklubbar: 150 000 (varav Göteborg-Örgryte 50 000 )

-  Hälsodepartementet i Västra Kapprovinsen: 100000 (förbrukningsmaterial och

förnödenheter)

4.4 Projektledning
Projektets insamlade medel kanaliseras via Rotaryklubben RC Kromboom (PDG Michael Johnson) till de båda organisationerna Phambili Community Development och Masincedane Community Service. Michael Johnson arbetade före sin pensionering som auktoriserad revisor.

5. Förutsättningar för att lokalt ansvariga på sikt skall kunna ta över driftsansvaret

All utrustning vid tandklinikerna har donerats/kommer att doneras till respektive huvudman eller organisation och på några års sikt finns en förhoppning om att respektive organisation ska kunna ta över det finansiella ansvaret för tillhörande driftskostnader och på så sätt driva verksamheten vidare, antingen helt självt eller med finansiellt stöd från hälsovårds- myndigheten i västra kapprovinsen. Som ovan nämnts är just detta fallet gällande Philani- kliniken som f.n. är under övertagande av Hälsodepartementet.

6. Göteborg-Örgryte Rotaryklubb

Det tandvårdsprojekt som Göteborg-Örgryteklubben från början beslöt stödja via ett Matching Grant-projekt har, tillsammans med ytterligare medel från klubben och från andra Rotaryklubbar och externa sponsorer, bidragit till att sedan 2007 ca 10 000 barn erhållit mycket behövd tandvårdshjälp som de annars troligen hade blivit utan. Det nu aktuella tandvårdsprojektet fortsätter i samma spår som Göteborg-Örgryte-klubben initierat och även om klubbens insats denna gång är av mindre omfattning är det ändå mycket betydelsefullt att klubben fortsatt finns med bland bidragsgivarna. För rotaryåret 2014-15 har klubben beslutat stödja projektet med 20 000 kr och projektet kommer att söka stöd om ytterligare 30 000 kr hos klubben under rotaryåret 2015-16.

Göteborg i mars 2015

Bert Lundgren