Ambulanser till Ukraina

lördag 27 april 2024

Mona Ulvåknippa

Victor Borslöv Reichmann

Att leverera en Rotaryambulans till Ukraina - Ett föredrag av Victor Borslöv-Reichmann. Vid pennan Henrik Forsgren. 

Victor visade bilder och berättade mycket inlevelsefullt om hur han och några vänner i HUG (Help Ukraine Gothenburg) levererade fem i Sverige uttjänta, men renoverade ambulanser till Ukraina i mars.

Under den första krigsvintern levererade HUG järnkaminer till Ukraina, men har nu gått över till ambulanser.

HUG köper in ambulanser som regionerna i Sverige har dömt ut pga antal tjänsteår och körda mil. De renoveras i en verkstad vid Backaplan, innan de transporteras vidare till Ukraina.

Konvojen med de fem ambulanserna och två följebilar startade fredagen den 8 mars på morgonen, för att åka till Karlskrona. Därifrån tog de färjan över till Polen. Resan genom Polen var enkel, på fina motorvägar. De hade hela tiden kontakt med sina kontaktpersoner för att få information om vilken gränsövergång till Ukraina som de skulle välja den här gången. Gränspassagen kan ta allt från någon timma, till många timmar.

Väl i Ukraina följde åtta spännande mil på dåliga vägar, för att nå staden Lviv före midnatt, när utegångsförbud infaller. De hann nästan leverera ambulanserna till mottagaren och åka till hotellet, innan klockan slog 24.00. Tack vare en medlem i gruppen som på ukrainska kunde förklara för polisen varför de vare ute lite efter midnatt, gick allt bra när de blev stoppade.

De fick instruktion att ladda ner lämpliga appar på sina telefoner, bl.a. en om varning för luftangrepp. De skulle sova med öppna fönster på hotellet för att kunna höra ev. flyglarm och ha minst två bärande väggar mot gatan, om hotellet skulle bli bombat.

Sverige är populärt i Ukraina, då Sverige kommer på tredje plats när det gäller stöd och gåvor till Ukraina, efter USA och Storbritannien.

Det krävs en kontinuerlig tillförsel av ambulanser till Ukraina, då de håller i snitt ca tre månader.

Det finns avpolletterade ambulanser i Sverige att köpa in, men tyvärr verkar det som om regionerna har kommit på ett sätt att tjäna på detta, då det har höjt priset på en avpolletterad ambulans från ca 250.000:- till upp mot en halv miljon……

Totalt har HUG levererat 59 ambulanser och 150 andra fordon till Ukraina.

Mona Ulvåknippa berättade att alla rotarianer i distriktet utmanas att skänka 100:- Om alla gör det, finns det pengar till ytterligare en ambulans.

Ge 100 kr till Ukraina i dag!

Foton från HUG ambassadören Victor Borslöv Reichmanns senaste resa

BAKGRUND

Ett av HUG - Help Ukraine Gothenburgs uppdrag är att stärka Ukrainas sjukvårdssystem.

Detta har blivit möjligt genom generösa donationer från vårdcentraler, sjukhus, Rotary och framför allt individer som har finansierat våra fordon. HUGs räddningsarbete sträcker sig bortom att bara leverera fordon och förnödenheter; det handlar om att rädda liv, ge hopp och inspirera Ukraina att kämpa vidare.

Tilldelat från svenska vårdinrättningar och insamlingar.

  • 90 ambulanser
  • 11 evakueringsfordon
  • 7 brandbilar
  • 1 mobil sjukhusbuss

Totalt har HUG samlat in 30 miljoner SEK till medicinsk hjälp. HUG strävar efter att fortsätta att inspirera ännu fler att ansluta sig till vår sak och öka antalet donationer.

Sedan kriget började har Ukrainas sjukvårdssystem ställts inför enorma utmaningar och kämpar dagligen med den ökande antalet skador. Sjukvårdsinrättningar förblir under konstant hot, med ambulanser särskilt ofta måltavlor. 

Varje bidrag, oavsett storlek, är avgörande i våra ansträngningar att rädda liv och lindra det ukrainska folkets lidande.

Göteborg-Örgryte Rotaryklubb stödjer Ukraina

Rotary hjälper Ukraina med fler ambulanser tillsammans med HUG